Vanaf daar rijden we naar een sfeervol restaurant voor een heerlijke lunch. Dit duurzaam gebouwde Paviljoen is gelegen op een dijk, voorzien van veel glas en een groot terras, met groots uitzicht over de IJsseluiterwaarden tussen Hattem en Zwolle en het erbij gelegen natuurgebied.

Hattem is in 1989 benoemd tot het 'best bewaarde stadje van Nederland'. Dit geeft aan dat er veel gedaan is aan het behoud van de oude panden en structuur. In de nabije omgeving van het Panorama Paviljoen bevindt zich het Anton Pieck Museum en het Voerman Museum.
Het Anton Pieck Museum is samen met het Voerman Museum Hattem ondergebracht in één complex. We bezoeken beide musea onder leiding van een gids.

De kunstschilder Jan Voerman werd in 1890 in Hattem geboren. Hij werd al vroeg opgeleid door zijn vader Jan Voerman sr. Daar waar de oude Jan een bekend en gerespecteerd kunstschilder was, bleek het voor zijn oudste zoon (Jan jr.) moeilijk om als jong kunstenaar uit de schaduw van zijn vader te treden, tot Jan sr. een opdracht kreeg van de firma Verkade (familie van zijn vrouw Anna Verkade) om mee te werken aan het schilderen van nieuwe plaatjes voor de reeks Verkade Albums. Jan sr. schoof hij die opdracht door aan zijn zoon die toen nog slechts 16 jaar oud was. Jarenlang werkte Jan jr. mee aan deze Verkade Albums, waarmee hij alom grote bekendheid verwierf.
Bustocht 50-plussers
 
Dagje Anton Pieck- en Voermanmuseum


Dinsdag 30 oktober
Vertrek: ca.   9.00 uur
thuiskomst: ca. 18.00 uur
kosten: € 25,-


We beginnen onze dag in Hauwert met een kopje koffie en een gebakje, hier vinden we een ontzettend sfeervol restaurant met veel hout, riet, groen.... en het echte 'Anton Pieck gevoel'

We vervolgen onze tocht richting Hattem.
Hattem is het noordelijkste stadje van Gelderland en de Veluwe en was daarom ook een vestingstad. Omdat het aan de IJssel ligt was het ook een Hanzestad.
Hattem heeft dan ook een grote jachthaven. Ook ligt hier de ingang van het prachtige met riet en bomen omzoomde Apeldoorns kanaal, ook wel 'het mooiste kanaal van Nederland' genoemd.
V  O  L